Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
23.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Google ukázal teaser na připravovaný smartphone Pixel 9 Pro. Ten by měl mít vzadu trojici fotoaparátů. Očekávat můžeme větší snímače umožňující zvýšit kvalitu obrazu. Kdy se tedy novinka oficiálně představí?
Puppy8 (983) | 24.7.20248:29
Přitom nesmyslné blokování 5G a VoLTE na polovině planety, kde všechny ostatní 5G telefony fungují, zůstává. O tomhle by se mělo psát při každé zmínce o Pixelu, protože takto odporný přístup k zákazníkům od ­"technologického giganta­" opravdu nikdo nečeká. Google vám to předem zatají, z webu odstranil i seznam kde všude to záměrně blokuje. Dozvíte se to jen v diskuzních forech podle zkušeností uživatelů.

https:­/­/9to5google.com­/2024­/05­/09­/google­-pixel­-5g­-country/
Odpovědět0  1
Acides (1) | 24.7.202413:54
mně 5G jede normálně na Pixelu 7. Mám O2
Odpovědět1  0
Puppy8 (983) | 24.7.202414:52
Jenže až od května. Celá Jižní Amerika, většina Asie a stále i některé evropské země či jejich vybraní operátoři jsou záměrně blokované. Technicky tomu nic nebrání, 5G modem podporuje všechna potřeba pásma, jen Google se rozhodl to blokovat. Ani není ochoten sdělit co přesně. Pokud jen nesedíte doma a cestujete, je vám ten telefon poněkud k ničemu.

Všechny ostatní telefony v těch zemích bez problému fungují.
Odpovědět0  2
Jeriko (7) | 25.7.20249:35
"Telefon poněkud k ničemu­" je dost dramatická formulace. Nad důvody chování Googlu spekulovat nebudu, ale ve všech zemích bez 5G stále bude fungovat 4G, nevidím prostor pro vyloženou tragédii.
Odpovědět0  0
Puppy8 (983) | 25.7.202410:34
Pokud si koupíte přístroj v ceně od 15 do 30 tisíc Kč, tak zkrátka očekáváte, že bude fungovat zcela. Kdyby na to Google alespoň před koupí jasně upozornil, protože to je naprosto nestandardní omezení. Tím spíše, když všechny ostatní přístroje, i za zlomek ceny, fungují všude. Ono časem se ten poměr pokrytí změní ve prospěch 5G.
Odpovědět0  0
Jeriko (7) | 25.7.202410:43
Tak to určitě ano, od flagship cenovky bude asi každý očekávat flagship výkony, napadal jsem tu formulaci, že je telefon k ničemu.

Já souhlasím, že to od Googlu není fajn, ale pak se už dostáváme ke spekulacím, jestli si kompatibilitu netroufají slibovat kvůli probíhajícím nedokončeným certifikacím nebo jestli je za tím něco jiného.
Odpovědět0  0
Puppy8 (983) | 25.7.202411:58
To co dělají nedává naprosto žádný smysl. Minulý rok ještě alespoň zveřejňovali seznam zemí, kde je to povolené, ale ten už odstranili. Ve specifikaci je jen komentář, že podpora 5G závisí na síti operátora, jenže tak to není, protože to nefunguje tam, kde všechny ostatní 5G telefony fungují. 5G modem používají Samsung a ten funguje opět všude. Mají nějaký interní seznam operátorů, jejichž SIM karty blokují a ten mění v aktualizacích. V některých zemích jako UK blokují jen některé operátory, jinde všechny v celé zemi.

Blokování se neprojevuje v roamingu ­(tam funguje 5G i v jinak zablokované síti­), ale to je nepoužitelné mimo EU, kde si samozřejmě každý koupí místní SIM nebo globání eSIM a je bez 5G a VoLTE.
Odpovědět0  0
TuTonda (41) | 26.7.20246:15
"To co dělají nedává naprosto žádný smysl­" ...a to je právě ono, nějak se tu předpokládá, že to nemá důvod a Google to dělá jen pro zábavu aby trápil zákazníky. Ono to ale nějaký důvod mít bude, jen se o něm neví. Chápal bych, kdyby ten telefon 5G neuměl, ale když už ho umí, tak by zákaz takové funkce byl zcela iracionální, takže ještě jednou ­- Google k tomu zcela jistě má nějaký pádný důvod a provinil se jen tím, že se o něj nepodělil se svými zákazníky a nechává tím prostor spekulacím a bezduchému dehonestování svého jména.

Osobně bych si tipnul, že půjde o něco s bezpečností, protože Google má kromě technologií telefonů jako největší vyhledávač a majitel mnoha platforem také dokonalý přehled o tom co se kde na internetu děje, určitě mnohem větší, než ostatní výrobci telefonů...
Odpovědět0  0
Puppy8 (983) | 26.7.20248:23
Bezduchému dehonestování? Vždyť to je naprosto jasný příklad klamání zákazníka, v tomto případně údajnou podporou 5G. Kdyby to alespoň přiznal. Seznam blokovaných operátorů odstranil a teď se při dotazech na support zbaběle snaží problém přehodit na operátory ­(kde není, jsou na to důkazy na fórech XDA Developers, kde je celý princip blokování popsán­) a ti zase zcela správně tvrdí, že nic takového nedělají a je to jen problém Google.

Bezpečnost je to poslední co Google zajímá, je to prodejce reklamy, takže jde v první řadě jen o peníze. Vzhledem k tomu, že ten seznam blokovaných zemí se víceméně kryje s tím, kde Google telefony oficiálně neprodává, jde o velmi hloupý způsob zamezení šedých dovozů.

Pokud chce blokovat telefony podle země prodeje ­(aby nemusel řešit support tam, kde ho oficiálně neprodává­), ale zároveň roamingem odblokuje blokovanou zemi ­(protože zákaznik je tam jen jako host, telefon si koupil v podporované zemi­), nechť to alespoň umožní na druhé eSIM bez blokace.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.